Swim, Fish, Swim! – ruim baan voor haring, steur en zalm

Op een steenworp afstand van Rotterdam keert de dynamische deltanatuur van het Haringvliet terug, met gevolgen voor de kleinste bergbeekjes elders in Europa. Een natuurgebied voor mens en dier, om van te genieten.

Haringvlietdam op een kier
Lang stootten trekvissen hun neus tegen de deuren van de Haringvlietsluizen, die sinds 1971 de waterveiligheid waarborgen. Ze konden er niet meer door! Het voor flora en fauna zo belangrijke overgangsgebied tussen zoet en zout water verdween. Met het regelmatig op een kier zetten van de sluizen komt daar eind 2018 verandering in. Daarna kunnen vissen weer makkelijker de Haringvlietdam passeren. Het Haringvliet wordt weer een internationaal kruispunt voor vissen, vogels en mensen.

Van 17 maart tot en met 28 oktober 2018 laat het Natuurhistorisch Museum Rotterdam met de expositie en het spel Swim, Fish, Swim! zien hoe waterveiligheid en herstel van natuur hand in hand gaan en hoe de kwaliteit van leven van mens en dier samenhangt. Welkom terug haring, steur en zalm! Expositie en spel gaan na oktober, net als trekvissen, op reis door Europa.

Het Haringvliet maakt onderdeel uit van Nationaal Park NLDelta in oprichting. NLDelta, van Slot Loevestein tot voorbij de Haringvlietdam, is benoemd tot één van de vier van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het is een gebied in continue ontwikkeling. Natuurorganisaties hebben 13,5 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode loterij ontvangen om het afgesloten Haringvliet weer tot leven te wekken. Aangevuld met een aanzienlijke bijdrage van de Provincie Zuid-Holland aan de Landschapstafel Haringvliet. Lees meer op Haringvliet.nu

Beeld Natuurhistorisch Museum Rotterdam: Zwemmende zalmen (foto: Gilbert van Ryckevorsel)