75 jaar Vrijheid: Speciale le(e)skist voor basisscholen

Bibliotheek Hoeksche Waard en gemeente Hoeksche Waard bieden in het kader van 75 jaar Vrijheid een aantal le(e)skisten voor de bovenbouw (groep 7-8) aan met daarin 32 boeken over de Tweede Wereldoorlog. Deze prachtige verzameling kan gebruikt worden voor leesbevordering en als ondersteuning bij het bestaande curriculum over de Tweede Wereldoorlog. De le(e)skist bestaat voor het merendeel uit verhalende literatuur waaronder verhalen van Jan Terlouw, Arend van Dam, Dolf Verroen, Martine Letterie en nog veel meer, zoals ook Jannie Koetsier-Schokker en Marianne Grooteboer met verhalen over oorlog in de Hoeksche Waard. Ook zitten er ideeën en inspiratie tips bij voor leesplezier waaronder het maken van een oorlogsboeken kwartet.

 

De impact van een Veteraan in de Klas 
Om de begrippen Oorlog en Vrede inzichtelijk te maken raden wij het mooie project Veteraan in de Klas aan. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs zijn gastlessen van veteranen een goed voorbeeld van levend en bevraagbaar onderwijs. De kracht zit in de persoonlijke verhalen over militaire ervaringen en de gevolgen daar van. De veteranen zijn speciaal opgeleid om gastlessen te kunnen geven en zijn uitstekend in staat om het persoonlijke verhaal te delen met de leerlingen. Een verhaal van een veteraan zet de leerlingen dan ook zeker aan het denken. Het zijn leermomenten die een kind nooit meer vergeet. Een bezoek van een veteraan duurt ongeveer 2 uur.

 

Aanmelden le(e)skist of Veteraan in de Klas
Meld je school aan via door het formulier te downloaden en ingevuld retour te sturen vóór 14 december aanstaande. Je kunt het formulier mailen naar xdegraaf@debhw.nl. Aanvragen die na 14 december binnekomen worden helaas niet meer in behandeling genomen. De beschikbare le(e)skisten zullen worden verloot onder de deelnemende scholen. Scholen die dit jaar buiten de boot vallen komen volgend jaar aan de beurt. Wil je meer informatie over een Veteraan in de Klas, kijk dan ook eens op www.veteraneninstituut.nl.