Speciale dag voor kinderen met handicap in Speelnatuur op Tiengemeten!

Zaterdag 26 september is voor Natuurmonumenten een speciale dag: Speelnatuur van OERRR op natuureiland Tiengemeten krijgt een speciale moddertafel. Deze moddertafel zorgt ervoor dat ook kinderen vanuit een rolstoel lekker met modder kunnen spelen. Deze speciale moddertafel wordt op feestelijke en originele manier in gebruik nemen door wethouder Paul Boogaard van de gemeente Hoeksche Waard. ’s Middags vindt op het eiland het SamenSpeelSpel plaats: een spel waarbij kinderen met en zonder handicap samen de uitdaging aangaan met verschillende opdrachten.

Moddertafel

Tiengemeten is ooit ontstaan als een slikkige zandplaat. Modder dus. Speelnatuur op het eiland bestaat ook vooral uit modder. Marieke Veldkamp, coördinator Speelnatuur: “Wij willen graag dat alle kinderen in Speelnatuur met modder kunnen spelen. Voor kinderen in een rolstoel is dat een hele onderneming en daarom ontstond het idee om op zoek te gaan naar een manier om dat te faciliteren. We werken samen met Hoeksche Waardse Uitdaging en daar plaatste ik mijn wens. Hierop reageerde Martijn Trouwborst van Hoeksch Hout enthousiast. Met lokaal gekapt hout maakte hij een moddertafel waaraan een kind vanuit de rolstoel heerlijk kan aanmodderen. De tafel past qua ontwerp met een grote eikenboom ook nog eens perfect in onze Speelnatuur!”

SamenSpeelSpel

Samen spelen en de natuur ontdekken is voor kinderen met een beperking niet zo vanzelfsprekend. Vorig jaar is door Natuurmonumenten in samenwerking met de Speeltuinbende het SamenSpeelSpel bedacht. Het bleek een schot in de roos. Dit jaar organiseert Natuurmonumenten het SamenSpeelSpel ook op Tiengemeten. Kinderen met en zonder handicap spelen onder begeleiding van een boswachter. In verschillende opdrachten ervaren ze hoe het is om niet te kunnen zien of horen. Wat kun je met je andere zintuigen? En hoe kun je toch met water spelen, hutten bouwen en over hobbelige paden sjezen als je in een rolstoel zit? De kinderen gaan met elkaar de uitdaging aan en worden zo echte samenspeelkampioenen! Ook ontdekken ze dat iedereen kan spelen in de natuur. Om deel te nemen aan dit spel, moeten kinderen wel aangemeld worden. Meer informatie is te vinden op de website van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten/agenda.

Speelnatuur voor iedereen

In Speelnatuur op Tiengemeten kan ieder kind zich uit kan leven op het 4,5 hectare ruig speelterrein! Ook kinderen met een beperking kunnen hier samen met hun vriendjes en vriendinnetjes met water en modder spelen en avonturen beleven. Er zijn halfverharde paden en alle zintuigen worden aangesproken met geuren, voelen en geluiden. Een speciale rolstoel voor dit terrein is eventueel beschikbaar. En er staat een picknicktafel waar je ook met een rolstoel aan kunt zitten. De Speeltuinbende heeft deze Speelnatuur getest en goed bevonden.

OERRR

Het SamenSpeelSpel valt onder het OERRR-programma: het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 jaar de natuur laat ontdekken. Met OERRR beleef je avonturen die je nooit meer vergeet en ontdek je hoe je de natuur en de dieren kunt helpen.