Hoeksche Parel: woonzorgcentrum ‘Rembrandt’

De Hoeksche Waard is straks weer een bijzondere woonplek rijker! Op de plek van de oude Egmontshof wordt druk gebouwd. Over een tijdje staat hier het spiksplinternieuwe woonzorgcentrum ‘Rembrandt’. Nico, initiator en directeur van Zorgwaard vertelt:”Het complex krijgt een sterke binding met de buurt en een actief verenigingsleven. Helemaal kenmerkend voor de Hoeksche Waard dus!”

Het project is een samenwerking van Hoeksche corporaties HW Wonen en Zorgwaard. Door samen te werken met lokale partijen wordt het ‘Rembrandt’ complex meer dan een gebouw alleen, het wordt een echte Hoeksche parel!

Wat wordt ‘Rembrandt’?

“Het woonzorgcentrum is de vervangende locatie voor de oude Egmontshof, die er nog naast staat. De nieuwe locatie is helemaal opgezet en inricht volgens de nieuwe ideeën in de zorg. Er is een scheiding gemaakt tussen een woongebouw en een zorggebouw. In het woongebouw kunnen mensen die lichte zorg hebben straks allemaal zelfstandig gaan wonen terwijl ze met een soort thuiszorgindicatie geholpen zullen worden. In het zorggebouw komt een zorghotel, volgens het principe van revalidatie zoals we deze nu ook al kennen, maar dan in een hotelmatige omgeving.”

Vanwaar de naam ‘Rembrandt’?

“Het gebouw staat aan de Rembrandtstraat. Wij hebben gezegd als we een nieuw complex ontwikkelen, met een nieuwe filosofie, dan bedenken we een andere naam. Het had ook de nieuwe Egmontshof kunnen heten, maar dat wilden we niet. De verwijzing naar Rembrandt staat voor ons ook wel voor het brede palet aan activiteiten en voorzieningen die we willen bieden. En daarnaast komt die verscheidenheid ook terug in het gebouw.”

Hoe komt deze verscheidenheid terug?!

“Vroeger werden er complexen gemaakt die erg naar binnen gericht waren. Maar nu heeft het complex een bredere functie, die door meer wordt gedragen dan alleen het gebouw zelf. Het complex wordt ook toegankelijk voor de buurt, ook voor de mensen uit het dorp. We willen allerlei activiteiten gaan organiseren waar iedereen gebruik van kan maken. Dus het heeft ook echt een sociale functie zometeen. Zo wordt er met bijvoorbeeld een restaurant en een bibliotheek gezorgd dat er meer reuring is in het complex. Dat is natuurlijk erg belangrijk.”

Kun je een voorbeeld geven van hoe jullie dit concreet willen gaan inrichten?

“We willen een soort verenigingsleven gaan inrichten. Dit gaan we doen vanuit de wensen van de bewoners. We willen we van een huis een thuis maken!”

We lazen dat er ook nieuwbouwwoningen worden gebouwd naast het complex, klopt dat?

“Nu wordt gebouwd aan het woonzorgcomplex. Als dat klaar is, wordt het laatste stukje van het Egmondtshof afgebroken. Daar komen dan 68 nieuwbouwwoningen die verkocht zullen worden.”

20 van de nieuwbouwwoningen noemen jullie ‘levensloopbestendig’, wat houdt dat in?

“Twintig van de nieuwbouwwoningen liggen volledig op de begane grond. Het woongedeelte, als mede het slaapgedeelte. Dus ook als je hulpbehoevend wordt zou je in deze woning kunnen blijven wonen.”

Voor meer informatie over het project klik hier.

Welke Hoeksche bewoner, ondernemer of plek verdient het volgens jou om in de spotlight te staan? We zijn benieuwd naar alle verborgen parels!

Foto: Arno Hoogwerf