Natuurlijk Ondernemen in Hoeksche Waard-West

Binnen de Gebiedsagenda Hoeksche Waard-West / Spuimonding trekken Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard, Gemeente Korendijk, Provincie Zuid-HollandWereld Natuur Fonds, Havenbedrijf Rotterdam en Natuurmonumenten gezamenlijk op. Er is afgelopen maanden gezocht naar initiatiefnemers die natuur en ondernemerschap bij elkaar brengen binnen vier thema’s: recreatieactiviteiten, zakelijk, verblijf en horeca. Economische ontwikkeling en natuurontwikkeling gaan hier hand in hand. Daarmee verbetert de kwaliteit van leven van zowel bewoners als bezoekers.  

Het doel van Natuurlijk Ondernemen Hoeksche Waard-West is om initiatiefnemers van binnen en buiten de regio kennis te laten maken met de kansen die het gebied hen biedt.

Tot maandag 16 april jl. konden initiatiefnemers die mee wilden doen aan het programma hun initiatief inzenden voor Natuurlijk Ondernemen Hoeksche Waard-West. Er werden vele mooie initiatieven ingediend. Onder de ingezonden initiatieven waren onder andere een pop-up restaurant, diverse ecologische en circulaire gebouwen, tiny houses en een plattelandssafari.

Selectie inzendingen

Uit alle inzendingen werden er zes initiatieven geselecteerd voor verdere ontwikkeling tijdens drie bootcamp dagen. In deze drie bootcamp dagen werden zij begeleid door Outside Inc. Binnen Natuurlijk Ondernemen in Hoeksche Waard-West werden deze initiatiefnemers geholpen bij het verder ontwikkelen van hun initiatief en het versneld toewerken naar realisatie. Tijdens deze dagen gingen de initiatiefnemers aan de slag met het verrijken en valideren van hun concepten in de omgeving. Ook verkenden zij de samenwerkingsmogelijkheden met de organiserende partijen. Ze ontvingen trainingen van ervaren trainers en kwamen in contact met experts.

Vervolgstappen voor de regio

In vervolg op het programma Natuurlijk Ondernemen Hoeksche Waard-West werken alle deelnemende initiatieven verder aan de realisatie van hun plannen in samenwerking met alle betrokken partijen. Hoewel het programma met Outside Inc. inmiddels is afgerond, zijn initiatieven nog steeds welkom. Dus heb jij ook initiatief voor Hoeksche Waard-West/Spuimonding of ergens anders in de Hoeksche Waard? Meld dit dan hier!

Geselecteerde initiatieven:

Intitiatief: Vodatent
Beschrijving: Vodatent wil verblijfsrecreatie naar de Hoeksche Waard-West halen middels een glamping locatie.
Branche: Verblijf en recreatie
Initiatiefnemer: Job Schipper

Initiatief: Vers Hoeksche Waard
Beschrijving: Een pop-up restaurant op bijzondere locaties met goede kwaliteit eten.
Branche: Horeca
Initiatiefnemer: Edwin Esmeijer

Initiatief: Woodyshousing
Beschrijving: Een ecologisch circulair gebouw voor mogelijkheid tot short en longstay en een ontmoetingspunt voor locale, regionale en internationale bezoekers.
Branche: Verblijf en horeca
Initiatiefnemer: Theo Bouwman

Initiatief: Bed & Breakfast Mol
Beschrijving: Plattelandssafari’s: meerdaagse arrangementen met een host en overnachting in B&B Mol.
Branche: Verblijf en recreatie
Initiatiefnemer: Anita de Haas

Initiatief: Jolenta van der Sijde
Beschrijving: Een centraal meeting-punt als recreatief hart van het gebied met eenvoudige horecavoorziening.
Branche: Horeca en recreatie
Initiatiefnemer: Jolenta van der Sijde

Initiatief: Hoeksche Waard Events
Beschrijving: Bij Hoeksche Waard Events kun je terecht voor een heerlijke dag actief en creatief ontspannen. We zijn ervaren in het op maat organiseren van groepsarrangementen, zoals een familiedag, vrijgezellenparty, kraamfeest of bedrijfsuitje.
Branche: Recreatieactiviteiten
Initiatiefnemer: Diana de Geus

Demonstratiemarkt op 28 juni

Op donderdag 28 juni vond de demonstratiemarkt van Natuurlijk Ondernemen Hoeksche Waard-West plaats in de Eendrachtshoeve in Zuid-Beijerland. Initiatiefnemers, organisaties uit de Hoeksche Waard, belangstellenden, omwonenden, potentiële bezoekers en investeerders waren aanwezig. Tijdens deze markt hebben de deelnemende initiatiefnemers van het programma zich gepresenteerd aan het publiek en toonden zij hun initiatieven op de daarvoor ingerichte markt.

Winnend initiatief:

Het initiatief Vodatent van Job Schipper is de jurywinnaar geworden van Natuurlijk Ondernemen Hoeksche Waard-West en ontving daarmee een 1000 euro waardebon die hij kan gaan inzetten voor promotionele activiteiten en communicatiemiddelen bij de concrete uitvoering van zijn plan. Vodatent wil een glamping starten in de Hoekse Waard. Glamping staat voor glamorous kamperen, een nieuwe vorm van kamperen die de laatste jaren steeds meer in populariteit toeneemt.

Initiatiefnemer Job Schipper van Vodatent, jurywinnaar Natuurlijk Ondernemen Hoeksche Waard-West.

De publieksprijs ging naar Thuis bij Teuntje van Jolenta van der Sijde. Dit concept kreeg de hoogste waardering van het publiek. Thuis bij Teuntje wil een centraal meeting-punt zijn als recreatief hart van het gebied met eenvoudige horecavoorziening. Denk aan een pannenkoekenhuis met een terras aan het water, dat niet alleen recreatie biedt maar ook dienst doet als rustpunt voor bezoekers.

 

Initiatiefnemer Jolenta van der Sijde van Thuis bij Teuntje, winnares publieksprijs.

 

Samenwerken om te versnellen

Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard, Gemeente Korendijk, Provincie Zuid-Holland, Wereld Natuur Fonds, Havenbedrijf Rotterdam en Natuurmonumenten werken samen binnen de gebiedsagenda Hoeksche Waard-West/Spuimonding. In diverse delen van de Hoeksche Waard zetten inwoners, overheden, grondeigenaren en organisaties zich al samen in voor het realiseren van projecten gericht op het ontwikkelen en versterken van de economie, natuur en recreatie. Het doel van de projecten is het behoud van aantrekkelijke en vitale dorpen waar mensen graag willen wonen, leven en werken.

Wil je meer informatie over Natuurlijk Ondernemen in Hoeksche Waard-West? Stuur dan een e-mail naar info@sohw.org

Gebiedsprogramma Hoeksche Waard
Dit project is onderdeel van het Gebiedsprogramma Hoeksche Waard waarin de regio samenwerkt met de provincie Zuid-Holland. Doel van het programma: de economische vitaliteit van het gebied versterken en de kwaliteit van de leefomgeving op niveau houden. Dit wordt gedaan door bestaande gebiedsvisies, activiteiten en ontwikkelingen met elkaar te verbinden, zodat ze elkaar meer gaan ondersteunen en beter op elkaar aansluiten.