Hoeksche Chips inspiratiebron voor creaties Juwelier van Moorsel

Foto’s: Arno Hoogwerf

Liefhebbers van handgemaakte sieraden reizen van ver buiten de regio af naar Oud-Beijerland. Hier zit Juwelier van Moorsel, een familiebedrijf en echte Hoeksche Parel. Goudsmid Peter van Moorsel en zijn vrouw, ontwerpster Fariba, maken samen de mooiste creaties. Gedreven door emotie en met inspiratie uit de nabije natuur. Zo ontwikkelden ze onlangs een sieradenlijn geïnspireerd op aardappel van de Hoeksche Chips. 

Familiebedrijf van Moorsel werd in 1941 opgericht in Klaaswaal. Toen het bedrijf groeide, verhuisden ze naar het centrum van Oud-Beijerland. Daar zit de zaak nu al 27 jaar. Al die jaren houdt de familie zich bezig met het smeden van gouden sieraden. Een traditie in de puurste vorm, waarbij de kennis over het oude ambacht van vader op zoon wordt overgedragen.

Altijd bezig met mooiheid

Achter de werkbank in het goudsmidatelier staat nu eigenaar en Meester Goudsmid Peter van Moorsel. Ook hij heeft het smeden van zijn vader geleerd. Peter runt de zaak samen met zijn vrouw Fariba. Zij is gaandeweg in het vak gerold en heeft zich intussen ontpopt tot het creatieve brein: ‘Al zolang ik me kan herinneren, ben ik bezig met mooiheid. Mooie spullen hebben altijd al mijn interesse gehad. Steeds was ik bezig met uitvogelen hoe dingen in elkaar zaten. Ik ben bijzonder nieuwsgierig van aard. Toen ik Peter leerde kennen, heb ik dat nóg verder kunnen ontplooien’.

Fariba vertelt over haar drijfveer: ‘Een juweel blijft je altijd bij. Het herinnert je aan mooie momenten, het is emotie. Het is zo bijzonder dat klanten mij het verhaal uit hun leven toevertrouwen en Peter en ik er iets tastbaars van kunnen maken. Dat raakt je’.

 

 

De gouden aardappel 

Peter en Fariba laten zich graag inspireren door de elementen uit de nabije natuur. ‘De omgeving hier in de Hoeksche Waard is zo prachtig’, vertelt Fariba enthousiast, ‘daarom wilde ik graag iets met producten uit de streek doen. Het was voor mij logisch om voor de aardappel te kiezen, die is zo sterk verbonden met onze regio. De bloem, de vorm, de rondingen, de gaten, de oneffenheden. Ik zie er zoveel schoonheid in en vind het een ware kunst om dat te vertalen naar een sieradenlijn.’

Op basis van dit idee ontwikkelde het stel een speciale aardappelcollectie. De samenwerking met Henk Scheele (een van de oprichters van de Hoeksche chips) maakt het verhaal helemaal compleet. Fariba vertelt: ‘Van de zomer ben ik naar de boerderij van Henk toegegaan voor inspiratie. Ik word namelijk zo blij en geïnspireerd van zijn chips; de kromheden en de luchtbubbels die erin zitten. Zo zie je ze nergens anders.

Een paar weken later vertelde Henk over zijn plan een actie te organiseren. Toen kwamen we samen met mijn man Peter op het idee om net zoals bij Sjakie en de Chocoladefabriek een gouden aardappel te verstoppen in een zak. De vinder wint een gouden sieraad uit onze aardappelcollectie; geweldig!’

De zoektocht naar de gouden aardappel is onlangs van start gegaan. De vinder van de aardappel wint een handgemaakt gouden sieraad van Peter en Fariba. Hier lees je meer over de actie.

 

Meer over het sieraad

Slechts een begin
De aardappel is slechts een begin van veel meer inspiratie voor de creatieve onderneemster. Ze heeft nog veel meer plannen met haar eigen label ‘Van Moorsel Handcrafted Fine Jewelry’. ‘Kersen en aardbeien zijn ook typisch Hoeksche Waard, daar kan ik ook vast nog wel wat mee!’