Hoeksche Waard herdenkt 600 jaar Elisabethsvloed

In de nacht van 18 op 19 november 2021 is het 600 jaar geleden dat de Sint Elisabethsvloed de graafschappen Zeeland en Holland overspoelde. Storm en water richtten veel schade aan en veranderden de loop van het water in het getroffen gebied. Daarmee markeert de Sint Elisabethsvloed mede het ontstaan van het eiland de Hoeksche Waard zoals wij dat nu kennen.

De Hoeksche Waard

Een grote ramp, mensen en dorpen verdrinken. Maar het kenmerkt naast het landschap van de Hoeksche Waard die sinds de overstroming stapsgewijs is ontstaan ook de mentaliteit en ondernemerschap van haar bewoners zoals we die nu kennen. 600 jaar geleden maar tot op de dag van vandaag zijn de sporen ervan dus zichtbaar en is het actueler dan ooit. Want het water komt weer, als gevolg van de wereldwijde klimaatcrisis. Wat hebben we geleerd van toen en wat kunnen we nu doen om droge voeten te houden?

Thema jaar St. Elisabethsvloed

Tijdens dit themajaar staan we stil bij de historie en kijken we vooruit naar de toekomst. Dit houdt in dat er veel bijzondere, inspirerende en spannende activiteiten georganiseerd worden voor jong en oud door de gehele Hoeksche Waard. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: Theater-, muziek-, dansvoorstellingen, speurtochten, kunstexposities, wandeltochten, feestelijke evenementen en ga zo maar door.

Gemeente Hoeksche Waard herdenkt de Sint Elisabethsvloed en viert het ontstaan van het eiland van september 2021 tot september 2022 met verschillende activiteiten en evenementen.

 

Museum Hoeksche Waard – Expositie Water – heden t/m zondag 31 oktober

Presentatie van moderne kunst, gemaakt door drie beeldend kunstenaars uit de Hoeksche Waard: Dis Groenhoff, Ingrid van den Oord en Gerard Bogaerds. Voor dit drieluik hebben de kunstenaars zich laten inspireren door water. Het getoonde werk bestaat uit oud en nieuw werk.
https://www.museumhw.nl/evenementenlijst/170-henk

 

Het educatieve project Water! – maandag 4 oktober tot en met dinsdag 23 november

Het educatieve project Water! met als onderwerp de Sint Elisabethsvloed is erop gericht het thema water, de Sint Elisabethsvloed en wonen op een eiland te verbeelden op basisscholen in de Hoeksche Waard in de vorm van hedendaags beeldend theater voor de bovenbouw. Leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 krijgen de kans om de voorstelling ‘Inspecteur S en de grote doorbraak’ te bezoeken inclusief educatiemateriaal ter voorbereiding en/of verwerking van het thema.

Op de website: https://beeldendjeugdtheater.nl vindt  u meer informatie vinden over Stichting Beeldend Jeugdtheater en het project ‘Water!’


Over de voorstelling ‘Inspecteur S en de grote doorbraak’:

Volg Inspecteur S op zijn bloedstollende zoektocht naar de dader van één van de grootste onopgeloste misdaden van de 15e eeuw. Wie is verantwoordelijk voor al die slachtoffers en zal de schuldige gevonden worden? Ga mee terug in een tijd waarin duistere krachten spelen, een kat een kind redt en ridders elkaar nog met zwaarden betwisten. Help Inspecteur S mee om het mysterie te ontrafelen en alle antwoorden boven water te krijgen. Inspecteur S en de grote doorbraak (8+) is een spannende en interactieve whodunnit waarin poppenspeler Martin Soeters (bekend van Huisje Boompje Beestje) als verteller samen met onder andere Opa Willem, een dijkgraver en de hooghartige ridder Crent a Pouper achter de oorzaak van de Sint Elisabethvloed probeert te komen.

 

Museum Hoeksche Waard – Expositie 600 jaar Hoeksche Waard – 12 november 2021 t/m zondag 8 mei 2022
Verleden – Heden – Toekomst

Verleden: presentatie over het ontstaan van de huidige Hoeksche Waard. Het typerende landschap met zijn polders, dijken, dijkdorpen en molens en de ontsluiting van het eiland door middel van pontjes, bruggen en tunnels. Identiteit met klederdracht en dialecten.

Heden: Meer mensen van buiten het eiland komen hier wonen, werken en creëren. Betere infrastructuur en beter OV. Omdat het eiland minder geïsoleerd is verdwijnen klederdracht en dialecten.

Toekomst: Unique selling point van de Hoeksche Waard is de innovatie op gebied van landbouw. Het eiland is bekend om haar computergestuurde landbouw. Veel ideeën komen samen in project Foodlab Hoeksche Waard die de voedselsector op de kaart zet.

 

Momentum – Maart 2022, De Poort

In maart 2022 speelt in 12 voorstellingen op de Hoeksche Waardse locatie De Poort de theaterproductie Momentum. De voorstelling wordt tot stand gebracht dóór en vóór de inwoners van de Hoeksche Waard, in samenwerking met een professioneel artistiek en productioneel team, die hun oorsprong kennen in de Hoeksche Waard. Deze kennismaking tussen professionals en deelnemers zorgt voor een stimulans in regionale ontmoetingen en samenwerkingen waarin verdere ontwikkelingen mogelijk zijn. In een theatrale rollercoaster van historische en futuristische momenten, komen belangrijke thema’s aan bod tijdens de St.Elisabethsvloed 1421, de Inundatie 1944 en de Hoeksche Waard in 2071. Vrijheid geïllustreerd vanuit een maatschappijkritisch perspectief waarin identiteit, klimaat, landschap en water een grote rol spelen.
https://www.momentumhoekschewaard.nl