Hoeksche Parels: RoosRos Architecten

Wie is het Waard? Verborgen parels in de spotlights!

“Met je hoofd in de wolken en je voeten in de klei” is waar Sander Ros, architect en directeur van RoosRos Architecten voor staat. Dit jaar won RoosRos de Hoeksche Pluim van Ondernemersvereniging Hoeksche Waard. Dit omdat ze ook in moeilijke tijden, creatief en vooruitstrevend bleven. Een echte Hoeksche parel dus! 

Hoe hebben jullie dit kunnen doen? 

“Door van een bedreiging een kans te maken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld beperkingen in het projectbudget. We proberen het altijd om te draaien en daar een plus uit te halen. Dat is een soort tweede natuur geworden.”

Wat is het project waar je het meest trots op bent in de Hoeksche Waard?

“Ik vind het heel erg leuk om bestaande gebouwen een nieuw leven te geven. Zo zijn we bijvoorbeeld in Klaaswaal bezig met een oude opslagloods, die wordt omgebouwd tot veilinggebouw en postorderbedrijf.

Een ander project waar we ontzettend trots op zijn, is de Bijlschool in oud-beijerland. Dat is een hele oude school, uit begin vorige eeuw, 1900 ongeveer. Daar zijn we nu aan het kijken of we met behoud van het karakter van het gebouw, het gebouw een tweede leven geven. Misschien zelfs een derde leven al wel. Er komen voorzieningen voor gehandicapte kinderen in en er komt een multifunctionele creatieve ruimte. Ja dat vind ik gewoon een fantastisch project, hartstikke leuk om te doen!

Wat voor project zou je graag willen realiseren in de Hoeksche Waard?

“Als we straks een gemeente zouden zijn, zouden we graag kijken hoe we een bestaand gebouw om kunnen bouwen tot gemeentehuis voor de Hoeksche Waard. Ik denk dat dat een mogelijkheid zou zijn, waarbij de Hoeksche Waard laat zien dat we heel duurzaam en energiezuinig willen bouwen. Ook staat op mijn verlanglijst nog ooit een museum te ontwerpen. Het allerbelangrijkst vind ik dat eigenlijk iedere opgave erg leuk is. Wij zeggen wel eens op kantoor, of het nu een toren is met studentenwoningen, als die we nu in Delft maken, of een aanbouw aan een woning, het is altijd interessant.” 

Wat maakt de HW nou zo’n fijne regio om je bedrijf gevestigd te hebben?

We zijn hier geboren en getogen, dus dat maakt dat de regio in ons hart zit. Het leukste aan de Hoeksche Waard vind ik de ondernemersgeest die er is. Je hebt er de instelling van “met je voeten in de klei”, vanuit de agrarische wereld -doe maar normaal dan doe je gek genoeg- en aan de andere kant mouwen omhoog en knallen, wat weer meer bij Rotterdam hoort. Die twee culturen samen is hoe RoosRos is.

Welke Hoeksche bewoner, ondernemer of plek verdient het volgens jou om in de spotlight te staan? We zijn benieuwd naar alle verborgen parels!

Voor een mooi overzicht van alle projecten van RoosRos Architecten, zie de website. 

Foto: Arno Hoogwerf