Hoeksche Parel: Museum Hoeksche Waard

Ondersteund door 155 vrijwilligers is Museum Hoeksche Waard een echte parel. Het museum beheert maar liefst 38.000 objecten. Objecten die veel vertellen over vroeger en nu in de Hoeksche Waard. Museumdirecteur Belle van den Berg is trots en vertelt waarom.

Wat kunnen we zien bij Museum HW?

Het museum zit in twee grote gebouwen, Rijksmonumenten, een herenboerderij en een ambachtsherenhuis. Midden in Heinenoord. In het museum loop je door de dorpssamenleving van vroeger. Je komt bij ons acht personen tegen, acht historische personages. Zij vertellen over het leven en werken vroeger in de Hoeksche Waard.

De personages die we hebben zijn de ambachtsvrouwe, herenboer en boerin, dorpsdokter, vakman, winkelierster, landarbeider en het schoolkind.

Wat maakt je als museumdirecteur nu zo trots op het museum? Waarom is het voor jou een Hoeksche Parel? 

Belle lacht. Om twee redenen. Tien jaar geleden stond het er heel vervallen bij. Ik ben heel trots dat we nu twee van die prachtig gerestaureerde panden heropend hebben. Panden waarin we zulke mooie tentoonstellingen kunnen laten zien. We hebben er met zijn allen nieuw leven in geblazen.

Dat is dan ook de tweede reden dat ik zo trots ben: onze vrijwilligers! We hebben een groep van 155 vrijwilligers. Zij trekken de kar, zij zorgen ervoor dat het hele museum draait. Daar ben ik trots op, dat dit al jaren zo goed gaat. De vrijwilligers zetten zich vol passie, belangeloos, in voor het museum. Dat is toch bijzonder?!

Wat doen de vrijwilligers allemaal voor het museum?

We hebben 13 verschillende werkgroepen. Er zijn groepen verantwoordelijk voor de receptie, de horeca, de rondleidingen, de ICT, het onderhoud van de tuin, de inrichting van de collecties, het documenteren van het Hoeksche Waards dialect, het beheren van het textiel. Eigenlijk echt voor alle facetten.

Veel van jullie bezoekers komen uit de Hoeksche Waard. Waarom is het museum leuk om te zien voor de mensen daarbuiten?

Het is een mooie plek om je bezoek aan de Hoeksche Waard te beginnen. Je kan hier zien waarom we zo’n weids polderlandschap hebben, hoe dit is ontstaan. Wat veel mensen niet weten is dat het gebied helemaal met mensenhand en paardenkracht gemaakt is, gewonnen op de zee. Wanneer je na een bezoek –bijvoorbeeld- verder fietst, snap je beter wat je ziet.

Jullie hebben nu een expositie over ambachten, wat kunnen we hierin zien?

In de expositie, die Vak Werk heet zie je 5 beroepen en ambachten, van landbouw tot fotografie. Vooral landbouw is heel belangrijk in de regio. Met behulp van onze historische objecten laten we zien hoe deze beroepen er vroeger uitzagen. Daarnaast laten Hoeksche Waardse bedrijven in de expositie zien hoe het werk nu gaat. Een mooie vergelijking!

 

Benieuwd naar het museum? Kijk dan eens op de website. Iedere laatste zaterdag van de maand is er een open rondleiding. Een gids neemt je dan gratis mee door het hele museum.  De eerstvolgende open rondleiding is zaterdag 29 oktober om 14:00uur.

 

Foto: Arno Hoogwerf