Hoeksche Parel: DOK-C

Alle culturele activiteiten op een plek. Met de oprichting van DOK-C wordt er veel beter samengewerkt tussen de kunst- en cultuuraanbieders in de Hoeksche Waard. Zo vind je bijvoorbeeld sinds begin dit jaar op de website van DOK-C een overzicht van alle culturele activiteiten in de buurt. We spreken met Michon Sprengers, een van de initiatiefnemers van DOK-C, zangeres en organisator van Bij Beijers Binnen. “Er is zoveel te beleven!”

Foto’s: Arno Hoogwerf

Voor wie DOK-C nog niet kent: kun je uitleggen wat jullie precies doen?
DOK-C is ontstaan vanuit de behoefte om meer verbinding te creëren tussen de kunst- en cultuuraanbieders hier in de Hoeksche Waard, maar ook vanuit de behoefte vanuit cultuurliefhebbers om op een plek te kunnen vinden wat er te doen is op het eiland. Want er gebeurt heel veel, maar het is erg versnipperd. Een deel van de activiteiten kun je vinden bij het VVV, een deel in de bibliotheekagenda enzovoorts, maar het is nooit een compleet overzicht.

Dat overzicht bieden wij nu op onze website, in de vorm van een culturele kaart en – agenda . Daarnaast vormen wij een werkgroep waarin verschillende kunst- en cultuuraanbieders uit de Hoeksche Waard samenwerken.

Eilandjes op het eiland. Hoe kwam het dat het culturele landschap zo versnipperd was?
Ja die eilandjes, dat merkte je heel erg. Wij schrokken zelf een beetje van het feit dat mensen elkaar in eerste zagen als concurrent. Dat vonden wij zonde, je kunt elkaar juist heel erg versterken. Ik vergelijk het ook wel eens met schoenwinkels in een winkelstraat, die gaan ook allemaal bij elkaar zitten. Eigenlijk met het idee: vind je bij de een niets, dan vind je bij de ander wel wat. En de volgende keer is het net andersom.

Maar als al die dingen veel te ver van elkaar verspreid zijn, dan ga je een keer naar een schoenwinkel en dan kom je er nooit meer. Voor mij werkt dat ook zo met kunst en cultuur. De ene keer haal je iets bij de een en de andere keer bij de ander. Als je weet wat er te halen is dan is het ook veel makkelijker om daar keuzes in te maken, te switchen, of eens rond te gaan snuffelen.

Nu merken we dat er veel meer wordt samengewerkt! Dat is ontzettend leuk om te zien.

Hoe vullen jullie de culturele agenda op de website?
We hebben er in het begin natuurlijk vrij veel in geïnvesteerd om zelf mensen te benaderen. En actief rond te blijven kijken. Wat gebeurt er in de Hoeksche Waard? Hebben we niemand vergeten? Ik merk dat we er zelf in verhouding nu steeds minder tijd in hoeven te steken. Dat is het grote voordeel van onze website. Zonder in te loggen kun je zelf je eigen activiteiten melden. Of dat nu een nieuwsbericht is, een workshop, of een evenement.

We doen dat zo, omdat wij er absoluut geen ballotage-sausje overheen willen gooien. Eigenlijk is iedereen welkom die zich met kunst en cultuur bezig houdt.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
We zijn op dit moment bezig een evenement te organiseren waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een paar jaar geleden hebben we op het terrein van het Bram Roza Festival een meeting georganiseerd waarbij cultuuraanbieders, maar ook bezoekers elkaar konden vinden en met elkaar in gesprek konden gaan. Wat is er nu eigenlijk in de Hoeksche Waard? Waar is behoefte aan? Zo’n gesprek willen wij graag regelmatig houden.

Daarnaast zijn nu ook steeds meer betrokken bij het opzetten van een beleidsplan rondom cultuur. Dat vinden wij extra belangrijk nu de 5 gemeentes gaan fuseren. Er moet in korte tijd heel veel worden afgewogen en dan staat cultuur niet bovenaan de agenda. We willen voorkomen dat het er straks over een paar jaar achteraan gaat hobbelen en dat er gewoon helemaal geen mogelijkheden meer zijn. Ik denk dat het voor ons heel belangrijk is om vanuit de werkgroep voor kunst en cultuur een duidelijk beeld te scheppen.