Hoeksche Parel: Beleef het en eet het


Waar komen de groenten die je eet eigenlijk vandaan? Bij boer Martin de Ruiter kun je het met eigen ogen zien. Onder de naam ‘Beleef het en eet het’, heeft Martin zijn land open gesteld. Zelf kun je hier de lekkerste groenten komen oogsten. Een echte Hoeksche Parel dus!

Het initiatief kwam twee jaar geleden eigenlijk per ongeluk tot stand. “Ik had dat jaar zeker vier hectaren sperziebonen staan die niet meer geoogst gingen worden. De markt was op dat moment verzadigd.” Reden voor de Ruiter om zijn land voor iedereen open te stellen: “Ik heb destijds de sperziebonen gratis weggegeven. Liever gratis weggeven dan omploegen, daar ben ik geen boer voor geworden.”

Het bleek een groot succes. Tot zijn verrassing, vonden veel bezoekers het heel leuk zelf hun groenten te oogsten. Martin: “Ik teel aardappelen. Er zit 600 ton in mijn schuur in oktober. Hier wordt friet van gemaakt in de frietfabriek. Maar aan dit zakje friet zie je totaal niet waar het vandaan komt. Nu kun je het zelf ontdekken.”

Het eerste jaar kreeg Martin veel complimenten. Vooral van ouders. Zij vonden het een mooie manier hun kinderen te laten zien, waar eten vandaan komt. “Daar ben ik over na gaan denken in de winter: ik wil hier iets mee doen, ik moet hier iets mee doen. Toen heb ik besloten om het voort te zetten. Voor 50 cent per kilo.”

Zo is ‘Beleef het en eet het’ nu weer terug. Ook veel scholen uit de Hoeksche Waard komen dit jaar bij boer Martin langs. Ze krijgen hiervoor subsidie van de Dienst Gezondheid en Jeugd. Dit omdat kinderen die hun eigen voedsel oogsten, twee keer zoveel groenten eten. Zo blijkt uit onderzoek.

Martin is maar wat trots zijn bedrijf te laten zien: “We hebben hier in de HW de beste landbouwgrond ter wereld. We telen natuurlijk op een oude zeebodem. Die is zo verschrikkelijk vruchtbaar. Die zit vol met mineralen en noem maar op. Als boer zijnde zit je in de Hoeksche Waard uniek.”

Een kijkje in de keuken, dat is wat je krijgt op het land van Martin. Nog tot half oktober kun je iedere zaterdag en zondag komen oogsten voor 50 cent per kilo. Er zijn aardappels, sperziebonen, uien, rode bieten en wortels. Vergeet vooral ook niet een heerlijk zelfgebakken frietje te eten!

Voor meer informatie, zie de website van ‘Beleef het en eet het’.