75 jaar Vrijheid: Een Veteraan in de Klas

De Hoeksche Waard viert in 2020 op uitgebreide schaal de viering van 75 jaar vrijheid. Ongetwijfeld zullen veel basisscholen stil staan bij dit onderwerp. Om de begrippen Oorlog en Vrede inzichtelijk te maken raden wij het mooie project Veteraan in de Klas aan. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs zijn gastlessen van veteranen een goed voorbeeld van levend en bevraagbaar onderwijs. De kracht zit in de persoonlijke verhalen over militaire ervaringen en de gevolgen daar van. De veteranen zijn speciaal opgeleid om gastlessen te kunnen geven en zijn uitstekend in staat om het persoonlijke verhaal te delen met de leerlingen. Een verhaal van een veteraan zet de leerlingen dan ook zeker aan het denken.

 

Wat de impact is van een Veteraan in de Klas is goed te zien in dit filmpje.
Het zijn leermomenten die een kind nooit meer vergeet. Een bezoek van een veteraan duurt ongeveer 2 uur.

 

Vraag ook de le(e)skist aan voor de bovenbouw
De Bibliotheek Hoeksche Waard biedt samen met gemeente Hoeksche Waard, in het kader van 75 jaar vrijheid, le(e)skisten aan voor groep 7 en 9. Je vindt hierin 32 boeken over de Tweede Wereldoorlog die gebruikt kunnen worden ter ondersteuning van het onderwijsprogramma rondom dit onderwerp. Het bestaat vooral uit verhalende literatuur waaronder verhalen van Jan Terlouw, Arend van Dam, Dolf Verroen, Martine Letterie en nog veel meer. Inclusief verhalen over de oorlog in de Hoeksche Waard van Jannie Koetsier-Schokker en Marianne Grooteboer. Ook zitten er ideeën en inspiratietips bij voor leesplezier waaronder het maken van een oorlogsboeken kwartet. 

 

Aanmelden le(e)skist of Veteraan in de Klas
Meld je school aan via door het formulier te downloaden en ingevuld retour te sturen vóór 14 december aanstaande. Je kunt het formulier mailen naar xdegraaf@debhw.nl. Aanvragen die na 14 december binnekomen worden helaas niet meer in behandeling genomen. De beschikbare le(e)skisten zullen worden verloot onder de deelnemende scholen. Scholen die dit jaar buiten de boot vallen komen volgend jaar aan de beurt. Wil je meer informatie over een Veteraan in de Klas, kijk dan ook eens op www.veteraneninstituut.nl.