Bloemrijke akkerranden inspireren ‘s-Gravendeelse ontwerper

Op 22 april is het de Nationale Zaaidag: de dag waarop door heel Nederland bloemen en planten worden ingezaaid om bijen, vlinders en andere insecten te helpen. De ’s-Gravendeelse productontwerper Marleen van Haaften heeft ter gelegenheid van deze dag een bijzondere kaartenserie uitgebracht. Zij heeft zich laten inspireren door de vele bloemrijke akkerranden die de Hoeksche Waard rijk is.

Tijdens een fietstocht door het polderlandschap van de Hoeksche Waard werd de 27-jarige afgelopen zomer verrast door de vele bloemrijke akkerranden. De in ‘s-Gravendeel geboren en getogen Marleen heeft de afgelopen jaren in Dublin gewoond, maar door de Covid situatie besloten zij en haar man zich weer in de Hoeksche Waard te settelen.

“Op dat soort momenten is het fijn om weer dicht bij familie te zijn, in je vertrouwde omgeving. Daarnaast merkte ik dat ik, veel meer dan vroeger, mij hier ook creatief erg geïnspireerd voelde. De rust, het landschap en ook zeker bloemrijke akkerranden hebben daar een belangrijke rol in gespeeld”, vertelt Marleen.

Voor haar werk als productontwerper is Marleen veel bezig met het thema duurzaamheid. Zo maakt ze zelf kussens van Europees linnen en gerecycled dons. “Super zacht, en zo min mogelijk belastend voor het milieu”, legt ze uit. De bloemrijke akkerranden gaven de inspiratie om nu ook een eigen kaartenlijn uit te brengen. “Mijn eerste reactie toen ik de bloemenranden zag was: hier moet ik meer van weten”, vertelt ze.

In die zoektocht kwam ze al snel uit bij het agrarische natuur collectief CCHW ‘Coöperatie Collectief Hoeksche Waard’. Daar zijn agrariërs samen bezig om de biodiversiteit te bevorderen en iets positiefs te doen voor de natuur. De bloemrijke akkerranden vormen hier een belangrijk onderdeel van: meer dan 500 kilometer aan bloemenranden worden ieder jaar gerealiseerd bij agrariërs die zich hebben aangesloten bij het agrarisch Collectief.

Janneke Zevenbergen, voorzitter van het Collectief, legt uit: “de bloemenranden hebben een heel positief effect op bijen, vlinders en andere insecten. Ook akkervogels pikken er een graantje mee. Zo zijn de bloemenranden niet alleen heel mooi, maar zijn ze ook erg goed voor de natuur.”

Composities van verschillende bloemen uit de akkerranden

Marleen heeft voor haar kaartenserie gekozen om composities te maken van verschillende bloemen uit de akkerranden, zoals de korenbloem en cosmea. De kaarten zijn gedrukt op duurzaam biotop papier, en worden verkocht in een serie van zes kaarten. De setjes kosten 10 euro, inclusief enveloppen. Daar zit óók een groen tintje aan, de enveloppen zijn namelijk gemaakt van landbouwafval zoals bladeren en stengels.

Marleen daagt iedereen uit om met biodiversiteit aan de slag te gaan

Daarnaast wil Marleen iedereen uitdagen om ter gelegenheid van de Nationale Zaaidag ook zelf aan de slag te gaan met de biodiversiteit. Iedereen die een setje kaarten bestelt, krijgt ook een zakje bloemenzaadjes om zelf in te zaaien. “De zakjes zijn een mooie mix van 16 bloemsoorten, en zijn genoeg voor maar liefst 10 m2 bloemenpracht in de tuin”. Heb je zelf geen tuin? Ga dan vooral deze zomer op pad om de vele mooie bloemrijke akkerranden te bewonderen die verspreid zijn over de hele Hoeksche Waard.

Waar kun je de kaarten kopen of bestellen?

  • Te koop bij Bloembinderij Lisette in ‘s-Gravendeel of bij de Mariahoeve in Strijen
  • Bestel via de website  www.marleenvhaaften.com.
  • Bel of stuur een WhatsApp naar telefoonnummer 06 – 23 12 41 80

10% van de opbrengst van de kaarten is voor Stichting Rietgors, een organisatie die het agrarische natuurbeheer in de Hoeksche Waard ondersteunt.