Ken je het Odensehuis Hoeksche Waard?

Mensen die te horen krijgen dat zij aan een vorm van dementie lijden, zijn lang niet altijd meteen zorgbehoevend. Maar hoe verwerk je zo’n confronterende boodschap? Om deze mensen en hun naasten daarbij te helpen, is het Odensehuis Hoeksche Waard in Oud-Beijerland opgericht. Een inloophuis dat de kwaliteit van leven versterkt en voorziet in de vraag naar dienstverlening tussen de “niet-pluis-fase” en professionele hulpverlening. 

Laagdrempelige huiskamer

Het Odensehuis is een laagdrempelige, verlengde huiskamer voor mensen met geheugenverlies en beginnende dementie én hun mantelzorgers. Hier kunnen zij in een informele sfeer informatie krijgen over dementie, lotgenoten ontmoeten en ervaringen delen. Bovendien zorgen zij met elkaar voor een zinvolle invulling van de dag. Bij het Odensehuis draait alles om het helpen realiseren van de wensen van de individuele bezoeker. Uit die wensen ontstaat dan ook het aanbod van het huis. De bezoekers vormen met elkaar het Odensehuis. Samen zetten zij activiteiten op, waarbij gekeken wordt naar ieders kwaliteiten en mogelijkheden. Met elkaar zoeken zij naar wat belangrijk en gewenst is. Het Odensehuis laat zien dat mensen met dementie bij onze samenleving horen. Hier moet niets, kan veel en is er vooral erkenning voor mensen met dementie en hun naasten.

Kom eens kijken

Het Odensehuis is vernoemd naar de gelijknamige Deense plaats waar het initiatief is gestart en dat inmiddels in vele landen navolging heeft gekregen. Loop gerust eens binnen voor een kop koffie op dinsdag, woensdag of vrijdag van 10.00 tot 15.30 uur. De vierde vrijdag in de maand, is er soms een uitstapje of is de huiskamer verplaatst naar de blauwe kamer. Je vind het Odensehuis in De Beijerkorf, Jan Tooropstraat 6 in Oud-Beijerland, www.odensehuishw.nl.

Twinkeling in de ogen

Het Odensehuis heeft persoonlijke verhalen gebundeld van mantelzorgers, vrijwilligers en professionele hulpverleners waaruit een samenhangend beeld oprijst van de ziekte die zich inmiddels heeft ontwikkeld tot volksziekte nummer één. Je leest het bijzondere boek via de link: Boek – Twinkeling in de Ogen